Opetuksen kommentaari

Näillä kotisivuilla on kaikkiin Raamatun kohtiin Novumin selitys, jotta se helpottaisi aiheen ymmärtämistä, erityisesti meidän ajassa.


(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Matt. 19:16-26)

Jeesus neuvoo rikasta nuorukaista

16.Luukas kertoo miehen olleen juutalaisten johtohenkilöitä (18:18), ja Markus sanoo hänen juosseen Jeesuksen luo ja polvistuneen hänen eteensä, 10:17. Monet köyhät olivat seuranneet Jeesusta ja pyytäneet häneltä apua. Nyt tuli myös rikas mies. Hän kaipasi iankaikkista elämää. Hän siis tiesi olevansa sitä vailla. Samoin hän näyttää olleen vakuuttunut siitä, että Jeesus pystyi antamaan hänelle vastauksen. Luukas huomauttaa hänen kysyneen, mitä hänen pitäisi tehdä, että hän perisi »iankaikkisen elämän», 18:18. Taivaallisen perintöosan saamiseksi ihminen ei tee mitään, vaan se tulee hänelle ilman ansiota.

17.Mies puhutteli Jeesusta kohteliaasti. Jeesus ei tässä tilaisuudessa kieltänyt jumaluuttaan. Hän tahtoi johdattaa miehen sen tuntemiseen.

18.Jeesus mainitsee viisi kymmenestä käskystä. Ne koskevat kaikki ihmisen velvollisuuksia lähimmäisiään kohtaan. Kirjanoppineiden mukaan laissa oli 613 käskyä, joista 365 kieltoja ja 248 käskyjä. Kaikki eivät olleet samanarvoisia.

19."Lähimmäisemme" on jokainen lähellämme oleva ihminen. Meidän tulee rakastaa häntä, vaikka emme olisikaan samaa mieltä hänen kanssaan - ja vaikka hän tekisi syntiäkin.

20.Käskyt voi pitää kirjaimen mukaan mutta rikkoa kuitenkin niiden henkeä. Mies ilmaisi sanoillaan paljon omasta asennoitumisestaan. Pelkäämättä ja epäröimättä hän väitti, ettei ollut rikkonut yhtäkään niistä. Koska hän oli omasta mielestään vanhurskas, hän aliarvioi Jeesusta - ja yliarvioi itseään. Hän ei ymmärtänyt lain perimmäistä tarkoitusta. Tuntuu siltä, että miestä ei vähääkään arveluttanut sanoa tätä. Hän oli niin varma omasta vaelluksestaan, ja se johtui hänen saamastaan farisealaisesta kasvatuksesta. Tässä ei otettu alkuunkaan huomioon, mitä Jumala oli tarkoittanut lain saavan aikaan, nimittäin synnintuntoa ja arkaa omaatuntoa. Hän oli omavanhurskas. Mahdollisesti hän myös pettyi, kun Jeesus ei kysynyt muita kuin vanhoja käskyjä, jotka mies luuli täyttäneensä. Pinnallisesti katsoen hän oli varmasti elänyt nuhteettomasti. Kukaan ei voinut osoittaa hänessä ulkonaisia syntejä tai irstautta. Kasvatus ja ympäristö olivat suojelleet häntä, mutta samanaikaisesti omavanhurskauden hedelmät kasvoivat esiin. Jeesus ei kuitenkaan kohdellut häntä niin kuin moni muu olisi kohdellut. Hän rakasti lainkuuliaista ja näki, mitä mahdollisuuksia tällä oli elämässä. "Nuorukainen (neaniskos)" tarkoittaa tavallisesti 24-40-vuotiasta henkilöä.

21.Jeesus näki, missä miehen suuri synti oli - ja osoitti sen hänelle esittämällä vaatimuksen. Tämä käsky annettiin erityistilanteessa ja tietylle henkilölle, joka oli maallisen omaisuuden orja. Raamattu kutsuu tätä ominaisuutta »ahneudeksi» ja se rinnastetaan epäjumalanpalvelukseen, Ef 5:5. "Täydellinen (teleios)" ei merkitse tässä »parempi kuin muut», vaan puhuu jonkin täydelliseksi saattamisesta, asetetun päämäärän saavuttamisesta. Se viittaa hengelliseen kypsyyteen, mikä on tuloksena itsensä uhraamisesta.

22.Nuorukaisen ongelmien avain piili hänen rahoissaan. Hän rakasti omaisuuttaan ja asemaansa enemmän kuin Kristusta, ja se sai hänet lähtemään pois murheellisena ilman etsimäänsä apua. Hän olisi kyllä saanut avun, mutta hän ei tahtonut ottaa sitä vastaan. Nuorukaisen vastaus osoittaa Jeesuksen osuneen hänen elämänsä arkaan kohtaan, rahanhimoon. Mies oli tullessaan hyvin innostunut, mutta kun Jeesus esitti hänelle vaatimuksensa, hän lähti pois murheellisena.

23.Jeesus ei sano tätä tylysti tai tuomitsevasti. Hän rakasti miestä, joka lähti pois hänen luotaan, Mark 10:21. Hän ikään kuin halusi sanoa: Älkää tuomitko häntä liian ankarasti. Ajatelkaa, miten vaikeata hänenlaistensa on päästä sisälle valtakuntaan. Ne, jotka panevat luottamuksensa rikkauksiin, kokevat monia vaikeuksia, Mark 10:24.

Kaikki ihmiset pelastuvat samalla tavalla. Rikkailla ja köyhillä ei ole mitään erotusta. Jokaisen on turvauduttava yksin Jumalan armoon.

24.Neulansilmästä" on useita eri tulkintoja. Joku on viitannut siihen, että itämaisissa kaupungeissa on pieni portti, jota pidetään hetken ajan auki, kun iso portti suljetaan illalla. Tätä pikku porttia kutsutaan »neulansilmäksi». Vaivalloisesti saattoi kameli päästä sen läpi, mutta vasta kun kaikki sen kuormat oli purettu. On kuitenkin uskottavinta, että Jeesus puhui tässä tavallisesta neulansilmästä. Vertauksen tarkoitus on tuoda esiin sellaista, mikä on ihmisille mahdotonta. Kameli oli suurin tunnettu eläin. On myös tulkitsijoita, jotka arvelevat, että sanan "kamêlos" tulisi olla "kamilos", joka tarkoittaa paksua köyttä tai ankkuriketjua. Opetuslasten reaktio osoittaa, että he luulivat pelastumisen olevan näin ollen täysin mahdotonta. He eivät varmastikaan ajatelleet etupäässä rikkaita, vaan itseään ja kaikkia muita ihmisiä yleensä. Kaikilla ihmisillä on salainen rikkauden kaipaus. Kysymys on täten eräänlainen opetuslasten synnintunnustus.

26.Mahdottomasta voi tulla mahdollinen. Ihminen, joka kääntyy Jumalan puoleen, löytää hänessä tarvitsemansa voiman voittaakseen muutoin voittamattoman.

Sivun alkuun

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita